Hakkımızda

Akdenizdeki dalga tipleri ve karakterlerini araştırıp yurtdışındaki sörf spotlarıyla karşılaştıran ve nihayetinde Alanyada bu sporun yapılabileceğine inanan Mehmet Ali Soy 2009 yılının ekim ayında ilk sörf bordunu yurtdışından getirterek bu spora başlamıştır. Bununla beraber en başında beri kendisine bu konuda inanan ve destek veren arkadaşı Mehmet Özgen 2010 yılı haziran ayında Mehmet Ali Soya katılarak birlikte sörf yapmaya başlamışlardır.Zamanla bu spora ilgi duyan Hayri Yenialp in 2010 yılı aralık ayında bu ikiliye katılımıyla ALANYA SÖRF TAKIMI kurulmuştur.Amaç; dalga sörfünün genel kanının aksine Alanyada yapılabildiğini gösterip bu sporu daha geniş kitlelere yaymaktır. ALANYA SÖRF TAKIMI bu konuda çok kısa denilebilecek bir zaman zarfında Alanyanın adını ulusal medyada birçok kez duyurmakla birlikte , dünyanın önde gelen bazı sörf sitelerinde Alanyanın güzel bir sörf spotu olarak gösterilmesine katkı sağlamıştır.

Alanya'daki Dalga Yapısı

Bölgemizde dalgalar özellikle, açıklarda rüzgârın denizin üzerini hareketlendirmesiyle oluşur. Denizin üzerinde oluşan bu hareketlenme zamanla kıyıya doğru ilerlemeye başlar ve kıyıya doğru ilerledikçe enerjisi artar. Belli bir noktaya geldiği zaman kıyılarda, kayalar ve kum tepecikleri gibi yükseltilere çarparlar. Kıyılardaki bu yükseltilere çarpan dalganın tabanı ilerleyemezken tepesi aynı enerjiyle yoluna devam etmek ister, işte bu noktada dalganın tepesi düşer. Biz buna dalga kırılmaları diyoruz. İşte o kırılma anının hemen öncesi sörfün başladığı noktadır. Dalganın kırılması ne kadar yavaş ve uzun süreli olursa sörf daha keyifli hale gelir. Dalgaların kırılması farklılıklar gösterir. Bu tamamen dip yapısı ve rüzgârın esiş yönüne bağlıdır. Derinden aniden sığlaşan kıyılarda dalga kırılmaları daha sert ve tehlikeli olabilirken derinden yavaş yavaş sığlaşan kıyılarda kırılmalar daha yumuşak olmaktadır. Rüzgârın etkisine gelince; öncelikle dalganın oluşabilmesi için rüzgârın denizden karaya doğru esmesi gerekmektedir. Kıyılarda denizden karaya doğru esen rüzgârla oluşan dalga, genellikle denizin üzerinde çırpıntı dediğimiz küçük dalgalanmalar oluşturur. Bu sörfçüler için can sıkıcı bir durumdur, ama belli bir süre sonra rüzgârın durması denizin üzerinin sakin ve düzgün olmasına ve dalgaların belli aralıklarla setler halinde gelmesini sağlar. Bu da sörfçülerin uzun ve keyifli sürüşler yapmasına imkan verir. Birde rüzgarın yön değiştirip, tam tersine karadan denize esmeye başlaması durumu vardır ki biz buna offshore rüzgar diyoruz. Dalgaların kırılmasını geciktirip sörfçülerin tüp olarak adlandırdığı kırılma anında tünellerin oluşmasına imkân verir. Bu tünellerin içinden geçmek sörfçüler için ayrı bir keyiftir.

Sörf Spotları

İncekum

Dip yapısının sığ ve tamamen kum olması nedeniyle çok güvenli bir spotdur. Derinden yavaş yavaş sığlaştığı için dalga kırılmaları yumuşak ve yavaş olmaktadır. Bir kaç tane sandbar ( kum tepeciği ) olduğu için dalgaların birkaç kez kırılmasına imkan vermektedir. Özellikle yeni başlayacaklar için Alanya daki en uygun sörf spotudur

Fuğla

İncekuma çok yakın olmasına rağmen zaman zaman dalga tipleri bu spota göre farklılık göstere bilmektedir. Bunun nedeni Fuğla’nın koy şeklinde olmasının da etkisi vardır. Özellikle fırtına dönemlerinde buraya açıktaki dalgaların uzantıları girmektedir. Bu da Fuğlayı biraz daha güvenli bir sörf spotu yapmaktadır. Dip yapısı olarak benzer özelliklere sahip olmasına rağmen İncekum’a göre daha derindir.

Dinek / Damlataş

Diğer spotlara göre tamamen farklı özellikler taşıyan bir spottur. Buradaki dalgalar yeni başlayacaklar için tehlikeli olabilmekte, ancak tecrübeli sörfçüler için daha güçlü ve enerji doludur. Dalgaların kırılış biçimi daha sert olmakta, bunun nedeni de derinliğin kıyıya doğru dipteki kayalıkların da etkisiyle birden düşmesidir. Bu nedenledir ki kırılmalar daha güçlü ve sert olmaktadır. Ancak Damlataş’a doğru ilerledikçe kalenin denize doğru uzantısından dolayı dalgaların enerjisi biraz daha azalmakta ve kırılmalar Dinek’e nazaran biraz daha yumuşak ve güvenli olmaktadır. Bu da daha güvenli ve keyifli sürüşler yapmaya imkan vermektedir.

Keykubat

Keykubat ve Galip Dere Plajında surf sporuna uygun dalga oluşumu nadir olarak görülür. Ama uygun dalga oluştuğunda en keyifli sörf spotu olma özelliğini taşır. Bunun nedeni dalga kırılmaları kıyıdan çok daha uzakta başladığı için kıyıya kadar uzun sürüşlere imkan vermektedir. Nadiren de olsa özelikle rüzgar güneydoğudan estiği zaman bu bölgede dalga oluşur. Çünkü bu bölge batı ve güneybatı rüzgarını Alanya Kalesinden dolayı alamaz. Dinek ve Damlataş Plajında çok büyük dalgalar olduğu zamanlarda Keykubat Plajının çok daha sakin olduğu görülebilmektedir. Bu Alanyadaki sörf spotlarının ne kadar farklı çeşitliliğe sahip olduğunu göstermektedir. Özellikle fırtına dönemlerinde iskeleye doğru yaklaştıkça gerek balıkçı barınağının mendirek görevi yapması ve gerekse kalenin denize doğru uzantısının etkisiyle Galip Dere plajında güvenli sörf yapma imkanı doğmaktadır.

Tosmur

Tosmur plajı karakteristik olarak Dinek plajına çok benzemekle beraber aradaki en büyük fark dip yapısını kum olmasıdır.Ama dalgalar burada da çok güçlüdür.Bunun nedeni derin olmasından kaynaklanmaktadır.Dim Vadisinden esen rüzgarın da etkisiyle güzel tüplerin oluşmasına imkan vermektedir.Yeni başlayacaklar için tehlikeli olmakla beraber tecrübeli sörfçüler için adrenalin yüklü bir spottur.